Bitcoin skatt i Sverige
Har du köpt Bitcoin? Då behöver du inte betala skatt. Har du Bitcoins som ligger på kontot? Då är det inte heller någon skatt.
Men har du sålt av din kryptovaluta, växlat den eller köpt varor för den, exempelvis på nätet? Ja då måste du skatta ifall du ska följa lagen – och det är bäst att du gör det.
Hur mycket är Bitcoinskatten i Sverige? Det räknas som realiserad vinst, vilket innebär 30 procents vinstskatt.
Exempel
- Om du till exempel köper Bitcoin till ett värde av 10 000 kronor och kursen sedan stiger med 50 procent, då äger du denna kryptovaluta till ett värde av 15 000 kronor.
- Ifall du väljer att sälja så kommer du att realisera en vinst på 5 000 kronor.
- Du betalar därför 30 % skatt på 5 000, vilket motsvarar 1 500 kronor.
- Vid nästa deklaration måste du deklarera en kapitalvinst på 5 000 kronor.
Tips – Det finns tjänster som exempelvis Divly som hjälper dig att deklarera kryptovalutor som till exempel Bitcoin. Det kan vara mycket användbart ifall du har många transaktioner under ett år.
När måste jag betala skatt på Bitcoin?
Skatten räknas ut på årsbasis. Själva deklarationen är i maj och då deklarerar du eventuell vinst som du gjort i Bitcoin under det föregående året.
Men det är inte bara när du säljer som du behöver skatta. Som privatperson gäller att du ska deklarera följande Bitcointransaktioner:
- Försäljning
- Växling mot annan kryptovaluta
- Växling mot fiatvaluta (t.ex. kronor, dollar eller euro)
- När du köper tjänst eller vara och betalar med Bitcoin
- Ifall du lånar ut dina Bitcoins
- Vid nätspel som du betalar med Bitcoin
Viktigt: om du gör en förlust får du bara kvitta 70 procent av förlusten mot eventuella andra vinster som du gjort under året.
Skatt när du tradar med Bitcoin
Ifall du investerar i Bitcoin kanske du inte måste skatta så ofta ifall du kör enligt principen HODL – Hold for Dear Life. Annat är det ifall du köper och säljer ofta, det vill säga om du tradar.
Varje gång du säljer är det något som måste tas i beaktande i deklarationen. Då är det bra att känna till att det finns sätt att göra det enklare för sig.
Det kallas för genomsnittsmetoden.
Med genomsnittsmetoden kan du räkna ut ett genomsnittsbelopp för din Bitcoinhandel:
- Lägg ihop omkostnaden för de Bitcoins som du köpt. Summan kallas för omkostnadsbeloppet.
- Dela detta belopp med totala summan coins som du köpt. Nu har du ett genomsnitt som du kan använda för att göra en avräkning mot säljpriset.
Kom ihåg att denna rutin måste användas för varje valuta separat. Har du exempelvis Ethereum vid sidan av Bitcoin får du göra en separat uträkning för denna kryptovaluta.
Slippa skatt på Bitcoin? Så slipper du skatta (nästan)
Vem vill betala skatt? Visst – det är något som är nödvändigt för att samhället ska fungera, men visst vore det skönt att slippa skatten på Bitcoin ändå?
Här på Kopakrypto.se kommer vi aldrig att tipsa om några sätt at skattefuska. Det vi ska berätta nu är alltså 100 % lagligt.
Det du kan göra är att istället för att du öppnar konto på en kryptobörs köper du Bitcoin i form av ett certifikat, exempelvis hos nätmäklaren Avanza. Även Nordnet har denna typ av börshandlade produkter.
Dessa certifikat (mini futures) följer Bitcoinkursen och du kan alltså tjäna pengar när kursen stiger precis som om du hade ägt ”äkta” kryptovaluta.
Skillnaden är att denna typ av värdepapper kan du ha på ett vanligt investeringssparkonto (ISK) och där är skatten jättelåg. Du betalar 0 % skatt på vinsten! Istället får du betala en mycket liten skatt på hela ditt innehav en gång om året, en så kallad schablonskatt.
Hur mycket? För 2022 är ISK-skatten 0,375 %.
Exempel
- Vi kan ta exemplet som vi hade ovan med att du köper Bitcoin för 10 000 kronor och de stiger i värde med 50 procent så att du har 15 000 kr på kontot.
- Då kommer du att få betala 0,375 procent av 15 000 kronor, vilket motsvarar 56,25 kronor.
- Tänk efter – inte dumt att betala 56,25 kronor i skatt istället för 1 500 kronor, eller hur?
Som bonus behöver du inte själv göra något inför deklarationen. Du kan köpa kryptovaluta och sälja hur mycket och hur ofta du vill. Flera gånger per dag om du så önskar. Du kommer inte att behöva lyfta ett finger inför deklarationen!
Nackdelen? Självklart finns den. Om du inte äger ”äkta” Bitcoin utan ett certifikat har du en viss motpartsrisk. Skulle utgivaren gå i konkurs till exempel finns risk att du förlorar dina pengar. Risken är liten men den finns.
Sammanfattning
Det är 30 procent vinstskatt när du säljer Bitcoin och gör en vinst. Du betalar endast skatt på vinsten. Gör du en förlust får du bara kvitta 70 procent av förlusten mot eventuell vinst.
Slipp vinstskatt på Bitcoin genom att köpa ett Bitcoincertifikat på ISK. Då betalar du endast en liten schablonskatt på hela innehavet en gång per år.
Det är 30 % vinstskatt på Bitcoin om du gjort en vinst.
Nej, det är endast när du säljer din kryptovaluta, när du växlar den eller när du köper något för den som du måste skatta.
Ja, om du äger riktiga coins, då måste du skatta ifall du gör en vinst. Du kan slippa vinstskatten genom att köpa certifikat istället.
Du kan inte undvika skatt på kryptovaluta helt och hållet. Däremot kan du slippa 30% vinstskatt om du köper ett certifikat i exempelvis Bitcoin eller Ethereum som du har på ett ISK. Då betalar du bara en mycket liten schablonskatt på hela innehavet varje år.
Källor
Updated
Published
Author :