Så mycket skatt är det på kryptovaluta i Sverige
Vill du köpa kryptovaluta? Då betalar du ingen skatt. Inte heller om du har kryptovalutor i portföljen – oavsett hur mycket de stiger i vinst.
När du säljer dina krypto ska du däremot betala skatt om du gått med vinst. Och det finns fler exempel.
Hur mycket skatt är det då på kryptovaluta i Sverige? Skatten är 30 procent av vinsten.
Exempel – sälja krypto med vinst
- Du köper 0,01 Bitcoin till kursen 33000 USD/BTC, det vill säga för 330 USD.
- Vid köptillfället motsvarade 330 USD 2781 kronor.
- Senare samma år säljer du hela ditt innehav till kursen 55000 USD/BTC, det vill säga 550 USD.
- Vid säljtillfället motsvarade 550 USD 4810 kronor.
- Du har alltså gjort en nettovinst på 4810 kronor – 2781 kronor = 2029 kronor.
- Du ska därmed betala 30% skatt av 2029, vilket är 608,70 kronor. Detta tar du upp i deklarationen.
Kvitta förlust
Om du sålt med förlust är det däremot ingen skatt att betala. Tvärtom – då får du kvitta 70 procent av förlusten mot eventuella vinster som du gjort.
Märk väl att du alltså inte får kvitta 100 procent av förlusten mot eventuell vinst.
Exempel – kvitta förlust mot vinst
- Du har gjort en vinst på 1000 kronor i Bitcoin.
- Du ska betala 30% i vinstskatt vilket alltså är 300 kronor.
- Samma år gjorde du en förlust på 200 kronor efter att ha sålt Ethereum.
- Du har rätt att kvitta 70% av förlusten i Ethereum mot din vinst i Bitcoin. 70% av 200 kronor = 140 kronor.
- Den skatt du ska betala är 300 – 140 = 210 kronor.
När ska man betala skatt på kryptovaluta?
När du säljer en kryptovaluta och går med vinst ska du alltså skatta för den, men det finns fler tillfällen då beskattning är aktuell.
Är du privatperson måste du deklarera din kryptohandel i följande fall:
- När du säljer kryptovaluta
- När du växlar en kryptovaluta mot en eller flera kryptovalutor
- När du växlar en kryptovaluta mot en fiatvaluta som exempelvis amerikanska dollar eller euro
- Vid köp av vara eller tjänst och du betalar med kryptovaluta.
- Om du lånar ut kryptovaluta
- Ifall du spelar på casino eller annat spel och använder krypto som insats
Kom ihåg: Du måste alltid redovisa dina transaktioner oavsett om du gjort en vinst eller inte. Men det är bara om du gått plus som du måste betala skatt.
Skatt gäller för alla kryptovalutor
Bitcoin är den vanligaste kryptovalutan, följt av Ethereum. Det är dock samma regler som gäller för alla kryptoinnehav, oavsett valuta.
Handlar du med etablerade stablecoins eller altcoins? I bägge fallen ska du deklarera.
Val av börs spelar inte heller någon roll. Oavsett om du köper på en svensk exchange som exempelvis Trijo eller om du köper utomlands på till exempel Binance eller Coinbase ska du deklarera dina transaktioner.
Köpt och sålt flera gånger under året? Gör så här!
Om du har tradat med kryptovalutor eller helt enkelt bara köpt vid många olika tillfällen är det bra att känna till att du kan förenkla deklarationen genom något som kallas för genomsnittsmetoden.
Det innebär att du får lov att räkna ut ett genomsnittsbelopp för dina transaktioner:
- Detta gör du helt enkelt genom att lägga ihop omkostnaden för varje köp av en viss kryptovaluta. Den summa du får fram blir det totala omkostnadsbeloppet.
- Därefter tar du det beloppet och delar med antalet coins som du köpt. Därmed får du fram ett genomsnitt som du sedan gör avräkning mot för säljpriset.
Tänk på att du måste göra denna beräkning varje valuta för sig. Du kan exempelvis inte lägga ihop Bitcoin med Ethereum eller Doge Coin utan måste köra varje uträkning för sig.
OBS – Du får inte använda den så kallade schablonmetoden och använda 20 procent av försäljningspriset som omkostnadsbelopp när du redovisar kryptovaluta.
Tips – enklare deklaration
Det finns gratistjänster och freemiumtjänster som exempelvis Divly som hjälper dig att deklarera dina kryptotransaktioner med några få klick.
Så kan du (nästan) slippa skatt på kryptovaluta
Tycker du att det känns dyrt att betala 30 % skatt på vinsten? Eller känns det krångligt att behöva deklarera varje transaktion?
Lösningen heter kryptovalutacertifikat!
Hos nätmäklare som Avanza och Nordnet kan du köpa certifikat i exempelvis Bitcoin och Ethereum. Det är värdepapper som följer värdet på respektive krypto. Du kan tjäna pengar på prisförändringar men äger inte själva valutan.
Hemligheten är att ha dessa kryptocertifikat på ett investeringssparkonto – ISK. Där betalar du endast en liten schablonskatt (ISK-skatt) på hela ditt innehav en gång per år. För 2022 är ISK-skatten bara 0,375 procent.
En annan fördel är att du kan strunta i att deklarera dina köp och sälj när innehaven ligger på ett investeringssparkonto. Du behöver inte ens skicka in uppgifter om summan av dina innehav till Skatteverket eftersom nätbanken gör det åt dig!
Sammanfattning
Det är 30 procent vinstskatt på kryptovaluta i Sverige, oavsett vilken valuta du gjort en vinst på. Du har rätt att kvitta vinsten mot 70 procent av eventuell förlust.
Skatt på kryptovaluta gäller oavsett vilken valuta du handlat och oavsett om kryptobörsen ligger i Sverige eller utomlands. Dessutom ska du betala skatt om du handlar med exempelvis Bitcoin på nätet och därmed realiserar en vinst. Ifall du växlar en valuta mot en annan gäller samma sak – du måste deklarera affären.
Det bästa sättet att slippa betala merparten av skatten för dina krypto är att äga certifikat på ett ISK istället för att äga ”riktig” kryptovaluta.
Du betalar 30 procent skatt på eventuell vinst när du säljer en kryptovaluta. Du får göra avdrag för förlust på upp till 70 procent.
Kryptoskatten är på 30% om du gjort en vinst. Vid förlust får du dra av 70%.
Eventuell vinst i kryptovaluta tas upp i samband med att du deklarerar. Du ska betala 30 procent vinstskatt om du gått plus.
Du kan inte undvika skatt på kryptovaluta helt och hållet. Däremot kan du slippa 30% vinstskatt om du köper ett certifikat i exempelvis Bitcoin eller Ethereum som du har på ett ISK. Då betalar du bara en mycket liten schablonskatt på hela innehavet varje år.
Källor
Updated
Published
Author :