Kryptovaluta kurser

Håll koll på kryptovaluta kurser med Kopakrypto.se! Här samlar vi de senaste kurserna i de viktigaste coinsen.
Det finns över 20 000 kryptovalutor. Ska du investera i kryptovalutor behöver du hålla koll på vad de kostar. Särskilt viktigt är det förstås om du handlar frekvent – om du tradar krypto.
Är du redo? Då kör vi!

Här kommer du att kunna följa kurserna för de största kryptovalutorna på ett och samma ställe.

Bitcoin kurs i USD (BTC-USD)

Här nedan kan du följa utvecklingen av Bitcoin kursen i USD (BTC-USD). Kursen är i realtid.

Ethereum kurs i USD (ETH-USD)

Nedan ser du Ethereum kursen i realtid (ETH-USD). Använd prisdiagrammet för att följa utvecklingen. Du kan enkelt välja att se olika perioder: 1d, 1m, 3m, 1y, 5y eller sen början.

Dogecoin kurs i USD

Här nedan kan du följa utvecklingen av Dogecoin kursen i USD (kursen är i realtid).

Kryptovaluta kurser

Vad styr kursen i kryptovalutor?

Varför finns det ett pris i kryptovalutor och varför stiger de i värde?

Kurser i kryptovaluta bygger helt och hållet på något som kallas för utbud och efterfrågan.

Det är exakt samma princip som ligger bakom aktier eller exempelvis priserna på bostadsmarknaden.

Man brukar säga att på en fri marknad sätts priset genom balansen mellan utbud och efterfrågan.

När många vill köpa en viss produkt, kryptovaluta i det här fallet, skapas en efterfrågan.

Samtidigt finns det folk som vill sälja sina tillgångar. Detta kallas för utbudet.

Priset är det som köpare och säljare ”kommer överens om” på en marknadsplats.

Kursen är det senaste priset till vilket kryptovalutan köptes/såldes. Varje gång någon säljer är det samtidigt någon som köper – annars blir det ju ingen transaktion.

Låter det fortfarande kryptiskt? Låt oss ta ett exempel.

  1. Lars vill köpa en viss coin och är beredd att köpa den till kursen 100 kronor.
  2. Stina äger redan denna coin men tycker att 100 kronor är för dåligt betalt. Hon känner att hon vill ha minst 150 kronor för att det ska bli en affär.
  3. I ett sådant läge blir det ingen transaktion. Den kurs som står i alla listor är då det senaste som någon betalade, men det innebär inte automatiskt att det går att köpa eller sälja till det priset nu.
  4. Plötsligt loggar en tredje person, Elsa, in på sitt konto på kryptobörsen. Hon är supersugen på att investera i just denna coin. Hon tittar i orderdjupet och ser att någon (Stina) är villig att sälja sina coins för 150 kronor. Elsa lägger en köporder på 150 kronor och då går ordern igenom.
  5. Nu är kursen som står på börsen 150 kronor.

I verkligheten är det tusentals eller till och med hundratusentals personer, företag och institutioner som hela tiden lägger köpordrar och säljordrar. Därför ändras också kurser hela tiden.

I praktiken innebär det att du för det mesta kan köpa i varje fall de större mynten som Bitcoin, Ethereum eller Dogecoin på direkten och till den kurs som visas.

Spread i kryptovalutor

Handlar du däremot en coin som har lägre totalt marknadsvärde innebär det som regel att det är färre personer som vill köpa eller sälja. Man säger att likviditeten är låg.

Är det låg likviditet i en kryptovaluta kan det vara svårt att köpa eller sälja till exakt den kurs som var den senaste. Då kan det uppstå situationer som i exemplet ovan att det lägsta pris någon vill sälja för är mycket högre än det högsta pris någon kan tänka sig att köpa för.

Man säger att det är en stor ”spread” mellan köpkurs och säljkurs.

I praktiken betyder det att kurser kan ta snabba skutt uppåt och neråt. Det innebär också att bara för att kursen står i exempelvis 150 så betyder inte det att det går att handla just nu till denna kurs.

Finns det inte en säljare som vill släppa sin kryptovaluta för 150 kronor så blir det då inte heller någon affär.

Se upp för spreadar! Det kan innebära att det blir svårt att sälja sina tillgångar om du vill. Därför är tipset i varje fall för nybörjare att hålla sig till de lite större kryptovalutorna som alltid har hög likviditet. Då kan du nästan alltid köpa eller sälja till rådande kurs.

spread kryptovaluta kurser

Varför går priset upp i en kryptovaluta?

Låt oss utforska det där med priser och kurser lite närmare. Bitcoin stiger i värde, eller Ethereum. Varför?

Det kan nästan kännas lite magiskt att se värdet på sin kryptoportfölj stiga i värde. Men det är ingen magi, utan helt simpla marknadskrafter som verkar.

Priset styr som sagt av utbud och efterfrågan, men vad är det som påverkar dessa?

Utbudet i termer av totala mängden valuta som finns är i de flesta fall begränsat. Till skillnad från så kallade fiatpengar, det vill säga vanlig valuta som svenska kronor eller dollar, är det få kryptovalutor som kan trycka nya pengar vid behov. Därför är utbudet begränsat.

Utbudet på marknaden i sin tur avgör hur många som vill sälja just nu.

Efterfrågan på marknaden är på samma sätt antalet potentiella köpare som är redo att lägga ett bud nu.

Utbud och efterfrågan på marknaden varierar hela tiden. Om priset stiger jättemycket kommer så småningom vissa att vilja sälja sin kryptovaluta för att ta hem en vinst. Andra kommer att vilja köpa mer just för att de ser att priset stiger.

Men för att svara på frågan – när priset går upp är det fler som vill köpa än som vill sälja. Då lägger köparna hela tiden högre och högre bud, vilket gör att priset stiger.

Vad påverkar utbud och efterfrågan i kryptovaluta?

Så vad är det då som påverkar utbud och efterfrågan i kryptovalutor och därmed kurserna?

Flera faktorer, bland annat:

  • Humöret på marknaden: När humöret är på topp tenderar priserna att fortsätta uppåt.
  • Intresset för kryptovaluta: I takt med att fler får upp ögonen för krypto ökar samtidigt det potentiala antalet köpare.
  • Osäkerhet: Blir det generell marknadsoro tenderar de flesta kryptovalutor att tappa värde. Fler vill sälja.
  • Regleringar: Om det införs regleringar mot kryptovaluta kan det påverka priset.
  • Uttalanden: Influencers som säger ”köp” eller ”sälj” kan påverka priset enormt.

Världsekonomin: Det som händer på världsmarknaderna kan påverka kurser i kryptovalutor.

Varför har kryptovaluta ett värde?

Kryptovaluta har ett värde eftersom priset bygger på utbud och efterfrågan. Så länge som det finns folk som vill köpa och investera i krypto så kommer det att påverka priset positivt.

Måste man köpa en hel coin?

Nej! Det fina med kryptovaluta är att det går att köpa delar av en coin. Om en viss valuta exempelvis kostar 300 000 kronor kan du betala en tusendel om du vill vilket då motsvarar 300 kronor.

Vad beror kurser i kryptovaluta på?

Kursen är det senaste priset till vilket en köpare och en säljare kom överens om att genomföra en transaktion. Kurserna beror på utbud och efterfrågan på marknaden, vilket i sin tur beror på faktorer som marknadssentiment, politisk utveckling, världsekonomi och rykten.

Varför faller kursen?

Kursen faller när de som vill sälja kryptovaluta är beredda att gå allt lägre ner i pris för att möta intresset från köparna. Det händer vanligtvis när det finns fler säljare än köpare. Ibland faller kursen tillfälligt när marknaden är orolig, andra gånger faller den längre perioder.

Updated

Published

Author :