Bästa kryptovalutan att investera i – vilken kryptovaluta ska man köpa?

Att investera i kryptovalutor har varit på tapeten ett tag nu och det vi alla kan konstatera är att det inte handlar om någon fluga utan det har kommit för att stanna.
Vilka är de bästa kryptovalutorna att investera i just nu? Vilken kryptovaluta ska man köpa? Ska man satsa på Bitcoin, Ethereum, Dogecoin eller någon av alla de andra kryptovalutorna? Satsa allt i en eller blanda?
Vi har sammanställt en lista med våra favoriter, helt enkelt de bästa kryptovalutorna att köpa just nu enligt oss.

CFD-Mäklare
eToro

eToro

eToro: Din Gateway till Smarta Investeringar

 • Innovativ CopyTrading-Funktion: Möjlighet att kopiera framgångsrika traders strategier, perfekt för både inlärning och avancerad handel.
 • Användarvänligt Gränssnitt: Idealiskt för nybörjare, med intuitiv navigering och enkel tillgång till handelsverktyg.
 • Brett Utbud av Investeringar: Tillgång till en mångfald av finansiella instrument inklusive aktier, CFD-kryptovalutor och ETF:er.
 • Social Handelscommunity: Unik plattform som kombinerar handel med sociala nätverksfunktioner för kunskapsdelning och nätverksbyggande.
 • Stark Säkerhet och Kundsupport: Tillförlitlig säkerhetsinfrastruktur och dedikerad kundtjänst för en trygg handelsupplevelse.

 

*Observera: Handel med CFD:er innebär en hög risk, vilket återspeglas i att 76 % av investeringarna tillhörande privatpersoner slutar med en ekonomisk förlust. Det är därför viktigt att aldrig satsa pengar som man inte har råd att förlora.

Reklamlänk för eToro

Safello

Safello

Här kan du betala med Swish!

 • Passar både nybörjare och erfarna kryptoentusiaster
 • Användarvänlig plattform (desktop + mobilapp)
 • Enastående kundservice 
 • BankID & Swish

 

*Observera: Många som investerar förlorar sina pengar. Det är därför viktigt att aldrig satsa pengar som man inte har råd att förlora.

Reklamlänk för Safello

Trijo

Trijo

Skapa ett konto på 60 sekunder!

 • Stor svensk aktör
 • Logga in med Bank-ID smidigt och säkert
 • Handla med de största kryptovalutorna

 

*Observera: Många som investerar förlorar sina pengar. Det är därför viktigt att aldrig satsa pengar som man inte har råd att förlora.

Reklamlänk för Trijo

Binance

Binance

Få 100 USDT i rabatt på handelsavgiften!

 • Största kryptobörsen i både Sverige & världen
 • Mer än 350 olika kryptovalutor
 • Fiat-valutor
 • Handla med NFT

 

*Observera: Många som investerar förlorar sina pengar. Det är därför viktigt att aldrig satsa pengar som man inte har råd att förlora.

Reklamlänk för Binance

Vilken kryptovaluta ska man köpa?

Så vilken kryptovaluta ska man köpa då? Givetvis är olika kryptovalutor olika bra för olika typer av investeringar. Det första du behöver fråga dig och ta ställning till inför din investering är:

 • Hur stor risk är jag villig att ta?
 • Hur lång är min placeringshorisont?
 • Hur mycket tid vill jag lägga på att handla och analysera?

Här har vi samlat våra nuvarande favoriter av kryptovalutor med en kommentar om varför vi ser dem som en bra investering samt för vem de kan vara lämpliga.

Bästa kryptovalutorna att investera i

Detta är vår topplista – Dessa kryptovalutorna anser vi vara den bästa investering just nu, utan inbördes ordning.

 1. Bitcoin (BTC)

Bitcoin är den mest kända, största och enligt många den bästa kryptovalutan. Den står för ungefär halva det totala värdet av alla kryptovalutor i världen. Lanserades 2009 och har just nu en market cap (pris * antal tillgängliga enheter) på ~$800 miljarder. Den är lokomotivet i branschen och spås fortsätta ta sig upp på nya rekordnivåer framöver.

Detta är en självklar bas för de flesta portföljer. 

Här hittar du mer om och hur du köper Bitcoin.

Bitcoin lanserades 2009 och har i 11/1 2022 ett marknadsvärde på ca $800 000 000 000.

 1. Ethereum (ETH – Ether)

Nummer två i storlek på kryptomarknaden är Ethereum (Ether). Spås av många att ta över ledningen på marknaden från Bitcoin framöver. Många och decentraliserade utvecklare ger goda förutsättningar för en ljus framtid.

Här hittar du mer fakta och steg för steg guide om hur du investerar i Ether

Även denna valuta är en bra bas för din portfölj och bör finnas med hos de flesta som investerar.

Ethereum lanserades 2015 och har i 11/1 2022 ett marknadsvärde på ca $370 000 000 000.

Binance Coin (BNB)

Skapad av kryptobörsen Binance, från början som ett sätt att ge rabatt på avgifter på transaktioner. Byggdes från början på Ethereums blockkedja men har senare utvecklats till en egen. Har växt kraftigt på kort tid och är en av de största kryptovalutorna just nu.

En fördel med att ha denna i sin portfölj är att du kan få rabatt på de avgifter som finns för handel med kryptovalutor. En viss nackdel kan vara att det kan ta lite tid att få ut sina pengar om du vill gå ur denna valuta.

Intressant framtid väntas och vi tror att detta kan vara en riktigt bra investering.

Binance Coin lanserades 2017 och har i 11/1 2022 ett marknadsvärde på ca $75 000 000 000.

 1. Solana (SOL)

Solana byggts för att decentralisera utveckling och för att minska kostnader för transaktioner. Har tagit marknaden med storm. Snabbt och skalbart system vilket gör att denna är en favorit bland våra investeringar. Denna har dock ökat väldigt mycket på kort tid så det är möjligt att det kommer en rekyl. Högre risk än flera andra, främst på kort sikt.

Solana lanserades 2020 och har i 11/1 2022 ett marknadsvärde på ca $42 000 000 000

 1. Cardano (ADA)

För dig som är intresserad av smarta kontrakt. Liknar Ethereum i sin uppbyggnad och har gått som tåget på senare tid. Använder betydligt mindre energi än exempelvis Bitcoin vilket är en allt större faktor som det pratas om. Finns även som certifikat hos exempelvis Avanza. Fler och fler applikationer skapas där Cardano används vilket gör att framtiden ser bra ut. 

Ett bra komplement till din portfölj med goda möjligheter till grym utveckling.

Cardano lanserades 2015 och har 11/1 2022 ett marknadsvärde på ca $38 000 000 000

 1. Polkadot (DOT)

Polkadot är en ny kryptovaluta vars teknik arbetar för att integrera olika valutors nätverk och blockchains så att de kan samarbeta på ett effektivt sätt. Mycket intressant teknik som kan förändra hur hela marknaden arbetar. Har fått en mycket bra start och kan mycket väl fortsätta på samma sätt framöver. Läs mer om att köpa Polkadot här.

Polkadot lanserades 2020 och har 11/1 2022 ett marknadsvärde på ca $23 000 000 000

 1. Dogecoin (Doge)

Startade som ett skämt med tanken att visa på hypen och det absurda med kryptomarknaden. Har dock blivit mer och mer seriös och är numera en av de tio största kryptvalutorna. Kan bland annat användas för att ge dricks på sociala medier. Utvecklingen drivs mycket av kändisar som exempel Elon Musk som kan ge en enorm skjuts på utvecklingen. Mycket stor prisrörlighet vilket givetvis kan slå åt vilket håll som helst.

En spännande valuta som har enorm potential för den som vågar ta de risker som det innebär. Här kan du läsa mer om att köpa dogecoin.

Dogecoin lanserades 2013 och har 11/1 2022 ett marknadsvärde på ca $19 000 000 000

kursutveckling dogecoin

Investeringstips för nybörjare som vill handla kryptovalutor

Som nybörjare bör du hålla dig till de stora kryptovalutorna som är etablerade. Dessa har stor handelsvolym och har en grundstabilitet som gör att risken minskar en hel del. I denna kategori finns i dagsläget cirka 10-20 valutor att välja på.

Beroende på vilken risknivå du vill ligga på så väljer du 2-6 av dessa och fördelar ditt innehav bland dem.  Vill du hålla nere risken så ökar du antalet du investerar i och investerar vid flera tillfällen över tid. En portfölj utefter dessa premisser skulle kunna se ut så här:

Förslag på investeringsportfölj  i kryptovaluta för nybörjaren

 • Bitcoin 25%
 • Ethereum 25 %
 • BNB 20 %
 • Dogecoin 20%
 • Ripple 10 %

Är du beredd på att ta en större risk så satsar du allt på några få som är på väg upp och som har stor prisvolalitet (rörlighet) som exempelvis Phantasma.

De bästa kryptovalutorna för den erfarne investeraren som vill krydda portföljen

Den erfarne investeraren har redan en grundportfölj som säkert är viktad efter risk, tid och kunskap. Flera av de valutorna som vi har beskrivit här finns det förmodligen redan kunskap om, annars så kan ni läsa om dem ovan och kanske komplettera portfölj med någon av dem. 

Nu tänker vi att vi kan bidra med lite förslag och tankar om uppstickare som vi tror kommer att bli vinnare framöver. Här kommer våra bubblare på kryptomarknaden.

Ripple

Ripple har varit med ett tag men är enligt många undervärderade och har en enorm potential om allt faller på plats. 

Ripple är både en kryptovaluta och ett nätverk för finansiella transaktioner. Den stöds för flera stora finansiella spelare som exemplevis JP Morgan. Anses vara en av de mest undervärderade valutorna som har varit med ett tag. Detta skulle kunna vara en valuta som blir en av grundvalutorna i världen då man går från traditionella finansiella system. Har tack vare detta en av de högsta potentialerna och väl värd en post i investeringsportföljen.

Phantasma

Detta är en kryptovaluta som gillas av många yngre och inte minst gamers. Riktig låga avgifter och en teknologi som gör allt för att bli den första koldioxidneutrala valutan på marknaden vilket gör att den ligger bra i tiden. Används mycket inom NFT som bara blir större och större. Denna tror vi kan bli en riktig höjdare framöver. 

Paribus  

Ligger på Cardanos blockkedja. Har mycket intressant teknik med stor potential. Gör exempelvis det möjligt att låna och göra vinstdelningar med NFT som säkerhet.

Hur stor har avkastningen varit för olika kryptovalutor?

Historisk avkastning är aldrig en garanti för hur framtiden ska se ut. Det kan dock vara intressant att se hur olika investeringar i kryptovalutor har utvecklats tidigare. Utifrån detta kan man sedan skapa sina egna scenarior för hur likvärdiga valutor skulle kunna utvecklas. Detta baserat på deras lanseringstidpunkt och mognad.

Här har vi valt ut några exempel på hur några valutor har utvecklats de senaste två åren, med lite olika lanseringstidpunkter.

LanseradKurs 1/1 2020Kurs 1/1 2021Kurs 1/1 2022Procentuell ökning 1 årProcentuell ökning 2 år
Bitcoin (BTC)20097411327824734544%539%
Ethereum (ETH – Ether)20151369753830293%2716%
Binance Coin (BNB)201714,11415311195%3663%
Solana (SOL)20202,21767900%
Cardano (ADA)20150,0350,21,38590%3843%
Procentuell ökning utifrån för historiska investeringar

Här hittar du våra bästa handelsplatser för att handla med kryptovalutor

Nu har du fått lite tips på vilka vi anser är de bästa kryptovalutorna. Oavsett om du redan investerar i kryptovalutor eller om just tänker börja så är det mycket värt att välja den bästa handelsplatsen. Här hittar du våra favoriter som vi varmt rekommenderar.

lista kommer

Tänk på: Den som investerar i kryptovaluta ska vara medveten att det är förknippat med risk. Värdeförändringen kan öka i värde, men också kraftigt minska i värde.

Källor

https://financebuzz.com/comparison-of-cryptocurrencies

https://coinmarketcap.com/1/

Updated

Published

Author :