Bästa Ethereum plånbok

Funderar du på att köpa eller har du redan skaffat dig Ether (ETH)? Då ska du definitivt också ha en Ethereum plånbok. I denna artikel går vi igenom hur det fungerar och vilken vi anser vara den bästa Ethereum plånboken just nu. Genom att spara dina Ether i en säker krypto wallet ser du till att hålla tjuvar och hackers på avstånd. Det låter väl bra? Fortsätt läsa så berättar vi hur det går till!

Varför behövs en Ethereum plånbok?

När du handlar Ether använder du en kryptobörs eller handelsplats för kryptovalutor. Vi tipsar bara om mycket säkra sådana här på Kopakrypto.se.

Likväl är det en god rutin att aldrig låta sin kryptovaluta ligga kvar helt öppet på en börs. I stället bör du spara ner den i en Ethereum plånbok.

Skulle handelsplatsen drabbas av en hackerattack eller cyberangrepp är det ingen som kommer åt dina ETH om du har dem i en kryptoplånbok.

Med en krypto plånbok för dina Ether har du en säker plats att förvara dina kryptonycklar på.

Bästa Ethereum plånboken

bästa ethereum plånboken

Vill du skaffa en Ethereum plånbok har du tre alternativ. Vilket som är bäst är individuellt och det beror lite på hur stort sparkapital du har och hur säker du vill vara.

Du har följande alternativ:

  • Hårdvaruplånbok (kall plånbok / cold storage) – absolut säkraste sättet att förvara Ethereum på. Du måste dock köpa hårdvaran och förvara den säkert.
  • Mjukvaruplånbok (mjuk plånbok / hot storage) – enklaste och snabbaste sättet att förvara dina ETH på. Detta sätt är dock inte lika säkert som en hårdvaruplånbok.
  • Pappersplånbok – enkelt och säkert sätt att förvara dina Ether på ifall du kan förvara den på en mycket säker plats.

Hårdvaruplånbok (kall plånbok) för Ethereum

En hårdvaruplånbok är en bit hårdvara där du kan förvara dina Ethereum på ett mycket säkert sätt. Att det är så säkert beror på att hårdvaran inte är uppkopplad mot nätet, därav namnet ”kall” eller ”cold” på engelska.

Utrustning som inte har uppkoppling är per definition säker eftersom en hacker inte kan ta sig in på något sätt.

Vill du ha den absolut bästa och säkraste lagringen av dina ETH väljer du därför en hårdvaruplånbok. Ledger och Trezor är två populära och trovärdiga val.

bästa ethereum hårdvaru plånbok

Mjukvaruplånbok (varm plånbok) för Ethereum

Ifall du nöjer dig med en mycket hög säkerhet men inte begär att du ska vara helgarderad kan du välja en mjukvaruplånbok istället. Fördelen är att det är det enklaste och snabbaste sättet att spara sina Ethereum på.

Du använder då ett program eller en app i datorn eller mobilen för att spara dina ETH-nycklar. En app i mobilen upplevs av många som smidigast men ett program i datorn är snäppet säkrare.

Till skillnad från en hårdvaruplånbok är denna typ av wallet uppkopplad mot internet. Rent teoretiskt finns därför en kontaktyta som en hacker skulle kunna utnyttja för att komma åt dina Ethereum. I praktiken är detta hot dock minimalt så länge som du använder ett starkt lösenord.

Pappersplånbok

Den enklaste varianten av Ethererum plånböcker är pappersplånboken. Det kan vara ett paper som du skriver ner dina nycklar på.

Detta sätt är billigt, enkelt och 100% säkert mot angrepp. Själva pappret finns ju inte ens lagrat i digital form!

Risken är att pappret förstörs, försvinner eller att bläcket bleknar. Därför bör du använda arkivbeständigt papper och bläck. Dessutom måste du förvara det på en säker plats, exempelvis i ett bankfack.

Hur skaffar jag en Ethereumplånbok i Sverige?

Det finns många bra hårdvaruplånböcker från Trezor och Ledger att köpa i Sverige. Dessa fungerar tillsammans med Ethereum. Kom ihåg att aldrig köpa begagnad utrustning och köp bara av en auktoriserad säljare.

Väljer du en mjukvaruplånbok gäller egentligen samma sak – använd bara program från kända och pålitliga aktörer. Här är några av de bästa Ethereum plånböckerna som Ethereum själva rekommenderar:

  • MetaMask
  • MyCrypto
  • TrustWallet
  • MyEtherWallet
  • Opera

Kom ihåg att alltid ha en säkerhetskopia på din Ethereum plånbok. Detta gäller oavsett om den är kall, varm eller i form av en pappersplånbok.

Sammanfattning

Det säkraste och bästa sättet att förvara sina Ethereum på är i en hårdvaruplånbok. Den är offline vilket innebär att tjuvar inte kommer åt dina ETH via nätet.

Det billigare och enklare alternativet är en mjukvaruplånbok i datorn eller mobilen. Det är också ett ganska säkert alternativ så länge som du använder ett starkt lösenord.

Ett otroligt säkert och gratis alternativ är en pappersplånbok för dina Ether men då måste du se till att förvara den på ett mycket säkert ställe, exempelvis i bankfack.

I vår topplista längst upp på sidan hittar du alla de bästa Ethereum plånböckerna enligt oss.

Varför behövs en plånbok för Ethereum i Sverige?

Även om många kryptobörser har hög kvalitet anses det inte vara säkert att förvara sina Ether där. Du bör därför ta för vana att alltid föra över dem till en kryptoplånbok.

Ligger mina ETH i själva plånboken?

Nej, det som ligger i plånboken är dina säkerhetsnycklar till dina Ethereum. Utan dem kan du inte skicka eller ta emot pengar. Genom att ha dem i en Ethereumplånbok är de säkra.

Måste jag betala pengar för en kryptoplånbok för Ether?

Nej, det finns flera bra gratis mjukvaruplånböcker för Ethereum som du installerar i datorn eller mobilen.

Vilken ETH plånbok är säkrast?

En hårdvaruplånbok är säkrast. Dels är den offline, dels kommer ingen åt innehållet utan ditt lösenord.

Updated

Published

Author :