Kryptovaluta aktier & bolag på börsen

Det finns idag många bolag som på något sätt har en koppling till kryptovaluta. Både inom och utanför Sverige. Antingen skapar de tjänster som används i eller kring hanteringen av kryptovalutorna eller så investerar de själva i krypto på olika sätt.
Vi ska här ge dig en bild av hur det ser ut på framförallt den svenska börsen när det gäller dessa bolag. Du kommer här att få veta lite mer om några bolag som är direkt eller indirekt involverade i projekt med anknytning till kryptovalutor.
Kanske vi även kan hitta några lämpliga investeringskandidater för dig som hellre investerar i aktier eller fonder än direkt i kryptovalutor. Så vilka kryptovaluta aktier finns det?

Kryptovalutabolag med aktier på den svenska börsen

Vi börjar med att titta på några bolag som kan ses som kryptovaluta aktier noterade på den svenska börsen och som har en verksamhet som är direkt relaterad till kryptovalutor. Det kan exempelvis röra sig om att utveckla blockchain teknik eller att syssla med handel av kryptovaluta.

  1. Safello group – ett annat svenskt krypto bolag med aktier på First North är Safello Group. De arbetar med utveckling av tjänster för handel, lagring och andra kringsystem till kryptovalutor.

Även denna aktie har gått knackigt senaste året. Liksom Goobit så har man ökat sin omsättning och samtidigt försämrat sitt resultat. Detta bedöms till stor del bero på att man ligger i en tillväxtfas. Kan man fortsätta tillväxten och samtidigt få ut en större vinstmarginal så finns det goda möjligheter för ett kraftigt aktielyft.

aktier och fonder med kryptovaluta som bas

2. Goobit group – har en plattform för handel och växling av kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum. De var tidigt ute med sin tjänst i Europa och satsar just nu främst i Sverige och Norden. 

Under våren 2021 noterades deras kryptovaluta aktie på svenska First North listan. 

Aktien har, när detta skrivs, sedan start tappat 85% av sitt värde. Några anledningar är att de lyckats öka omsättningen men redovisat sämre resultat. Problem med att få in swishbetalningar i sina system samt besök av FI är några faktorer till som har påverkat negativt. 

Bolaget bedöms ha en mycket god kompetens inom kryptovalutor och lyckas de som kommer värdet att kunna bli hur stort som helst. Man ska dock komma ihåg att de rör sig på en marknad med mycket stor konkurrens och med flertalet stora spelare som kan sätt käppar i hjulen.

3. Arcane Crypto – Detta bolag investerar i olika bolag med inriktning på olika typer av kryptoverksamhet. Portföljen innhåller för kryptovärlden kända bolag som Trijo, Kryptografen & Aracne Media mfl. På senare tid har de även utvecklat verksamhet inom NFT.

4. Quickbit – Svenskt bolag som har funnits på börsen ett par år. Deras huvudtjänst är en kryptoplånbok som är en app där du kan handla för exempelvis svenska kronor. Du kan även skicka och ta emot kryptovalutor mellan olika användare och andra wallets. Tanken är att det ska bli enklare för användare, handlare och operatörer att ta betalt med kryptovalutor vilket är en mycket efterfrågad tjänst idag.

Kursen har gått mycket upp och ner under tiden den legat på börsen. Tjänsten är helt rätt och mycket efterfrågad vilket gör att potentialen är riktigt stor. Frågan är om produkterna är rätt paketerade vilket det råder lite delade meningar om.

Företagets bredd med ett antal olika verksamheter inom kryptotjänster gör att chanserna för framgång ökar och därmed att riskerna minskar. När man verkar inom ett antal stora områden som alla har enorm potential var för sig så finns det stora chanser till succé. Börskursen har senaste året har liksom för de flesta andra bolag på denna lista backat en bra bit. Köpläge kanske?

Kryptovalutor exempel bas aktier

Bolag som indirekt påverkas av att kryptovalutorna växer i omsättning

Det finns många som på något sätt får effekter i sin verksamhet som kan härröras från kryptoverksamhet. 

Nätmäklare som Avanza och Nordnet tillhandahåller bland annat certifikat för ett antal kryptovalutor som de kan tjäna pengar på. Här kan man också tänka sig en viss risk att vi kunder till större del väljer att inte investera i aktier hos dessa aktörer. Vi väljer kanske framöver mer att satsa våra pengar i kryptovalutor hos några av de stora internationella kryptobörserna som Coinbase eller Kraken.

Finansiell rådgivning, energibolag och företag som satsar på betalningslösningar lär också påverkas på ett eller annat sätt.

Fonder som är inriktade på kryptovalutor

För någon som vill ha det enkelt och kunna luta sig tillbaka utan att läsa in sig på en massa fakt om crypto men ändå kunna ta del av potentialen så är det kanske fonder som är det bästa alternativet.

Här kommer två förslag på fonder som är starkt exponerade mot krypto:

2. Bitpanda – En kryptobörs som drivs från Österrike. De har olika fonder som innehåller 5 – 25 av de största kryptovalutorna. De tar överföringar via bland annat banköverföring, Netteller och många digitala plånböcker. Funkar utmärkt för månadsspar där 25 Euro är lägsta insättningen.

3. Track 5kryptos von – Denna indexfond kan du handla hos exempelvis Avanza. Den har lång inriktning och en hävstång på 1ggr. Lanserades i början på 2020 på 94 SEK och efter lite turer upp och ner så ligger den i början på 2021 runt 600 SEK. Underliggande kryptovalutor är Bitcoin, Bitcoin Cash, Ether, Ripple och Litecoin.

Bolag inom krypto vars aktier kan handlas utomlands

De stora bolagen i kryptovärlden ligger på utländska börser som Nasdaq mm. Här finns många att välja att titta närmre på såsom exempelvis följande:

Kryptohandel

Coinbase – Alla stora handelsplattformar för handel med kryptovalutor har stora möjligheter att tjäna stora pengar i takt med att intresset för krypto ökar. En av de största är den amerikanska kryptobörsen Coinbase. 

De har blivit stora och omtyckta bland annat för att de gör att du kan handla med väldigt många olika valutor.

Efter en tuff start på sin börskarriär så har aktiekursen både återhämta sig för att sedan åter gå ner rejält till dags dato.

En storspelare bland kryptobörseran som har alla möjligheter att behålla sin position och ta del av fortsatt utveckling av marknaden.

Mining

Riot Blockchain – Det finns ett antal stora bolag som har gjort till sin huvudverksamhet att gräva kryptovalutor (mining) Ett exempel på detta är Riot Blockchain som framförallt gräver efter Bitcoins. De satsar rätt mycket på att hitta bra energikällor för att minska miljöpåverkan som uppstår i samband med den energikrävande miningen. 

Kursen för deras aktie har till stor del följt svängningarna på Bitcoin. Det ser ut att vara ett fint bolag och det förvånar oss inte om du gör 100% på en investering på en månads tid. 

Mining hall kryptovaluta

Internationella bolag som påverka indirekt av kryptovärlden

Det finns ett antal stora bolag som tjänar stora pengar på kryptovärlden. Inte minst de som står för hårdvara och energi.

Några av de som har dragits med uppåt kraftigt är grafikkort och processor -tillverkare som Intel, AMD och Nvidia

Enbart brytningen av kryptovalutor sägs ligga bakom en stor del av bristen på grafikkort med hög prestanda som finns i branschen. Grafikkorten är en vital del när du gräver och hög kraft krävs för att du ska kunna bli lyckosam.

Det finns såklart en stor mängd andra bolag som påverkas av kryptomarknadernas framfart. Allt från betalningstjänster, biltillverkare till energibolag i olika länder som har möjlighet att få fram billig el. Vi kommer framöver att titta på fler bolag som passar in på denna lista med kryptovaluta aktier och fonder, allt för att göra den mer komplett. 

Så titta gärna förbi framöver och du kan själv även lämna tips på bolag via vårt kontaktformulär

Updated

Published

Author :