Köpa Bitcoin – Hur köper man i Sverige?

Så du är intresserad av att köpa Bitcoin i Sverige? Perfekt, du har hamnat på den bästa guiden där du kan jämföra mäklare och lära dig allt om Bitcoin (BTC).
Bitcoin är utan tvekan en av de bästa och populäraste kryptovalutorna att investera i. Vi kommer att gå igenom vilka ställen som är bäst att handla genom och även lära dig allt du behöver för att köpa Bitcoin.

Bästa mäklarna för att köpa Bitcoin

CFD-Mäklare
eToro

eToro

eToro: Din Gateway till Smarta Investeringar

 • Innovativ CopyTrading-Funktion: Möjlighet att kopiera framgångsrika traders strategier, perfekt för både inlärning och avancerad handel.
 • Användarvänligt Gränssnitt: Idealiskt för nybörjare, med intuitiv navigering och enkel tillgång till handelsverktyg.
 • Brett Utbud av Investeringar: Tillgång till en mångfald av finansiella instrument inklusive aktier, CFD-kryptovalutor och ETF:er.
 • Social Handelscommunity: Unik plattform som kombinerar handel med sociala nätverksfunktioner för kunskapsdelning och nätverksbyggande.
 • Stark Säkerhet och Kundsupport: Tillförlitlig säkerhetsinfrastruktur och dedikerad kundtjänst för en trygg handelsupplevelse.

 

*Observera: Handel med CFD:er innebär en hög risk, vilket återspeglas i att 76 % av investeringarna tillhörande privatpersoner slutar med en ekonomisk förlust. Det är därför viktigt att aldrig satsa pengar som man inte har råd att förlora.

Reklamlänk för eToro

Safello

Safello

Här kan du betala med Swish!

 • Passar både nybörjare och erfarna kryptoentusiaster
 • Användarvänlig plattform (desktop + mobilapp)
 • Enastående kundservice 
 • BankID & Swish

 

*Observera: Många som investerar förlorar sina pengar. Det är därför viktigt att aldrig satsa pengar som man inte har råd att förlora.

Reklamlänk för Safello

Trijo

Trijo

Skapa ett konto på 60 sekunder!

 • Stor svensk aktör
 • Logga in med Bank-ID smidigt och säkert
 • Handla med de största kryptovalutorna

 

*Observera: Många som investerar förlorar sina pengar. Det är därför viktigt att aldrig satsa pengar som man inte har råd att förlora.

Reklamlänk för Trijo

Binance

Binance

Få 100 USDT i rabatt på handelsavgiften!

 • Största kryptobörsen i både Sverige & världen
 • Mer än 350 olika kryptovalutor
 • Fiat-valutor
 • Handla med NFT

 

*Observera: Många som investerar förlorar sina pengar. Det är därför viktigt att aldrig satsa pengar som man inte har råd att förlora.

Reklamlänk för Binance

Köpa Bitcoin – Guide för dig som vill investera i BTC

Går du i tankarna att köpa och investera i Bitcoin? Då har du hittat rätt. Denna guide kommer att gå igenom hur du går tillväga för att börja handla

bitcoin hemsida

Vad vi tycker: Varför investera i Bitcoin?

 • Bitcoin har en stor potentiell avkastning. Bara det senaste året har avkastningen varit över 300%.
 • Bitcoin är den populäraste kryptovalutan.
 • Antalet är begränsat till 21.000.000 och just nu cirkulerar ca 18.800.000. Det kommer inte att skapas fler BTC.
 • Det är också här de flesta stora investerarna väljer att gå in när de skall köpa kryptovaluta. Bitcoin anses vara den ”säkraste” valutan men med stor potential fortfarande.

Så hur köper man bitcoin?

Nedan följer en steg för steg för hur man köper Bitcoin i Sverige. Det finns flera olika sätt att investera i BTC men om man vill köpa valutan på riktigt så gör man det genom en kryptobörs.

Om du sedan tidigare har erfarenhet hur man köper Bitcoin så är det lättast att börja jämföra i tabellen längre upp på sidan.

Om du däremot är nybörjare och det är första gången, då vill du kanske veta hur man gör och det beskriver vi nedan.

Steg för steg: Köpa Bitcoin i Sverige

Här kommer en enkel steg för steg guide som hjälper dig att köpa Bictoin i Sverige. Det är lite olika tillvägagångssätt beroende på vilken kryptobörs du väljer.

1: Välj den mäklare som passar dig bäst

Det första steget till att köpa Bitcoin är att välja den bästa mäklaren som passar dina behov. Det finns flera att välja mellan och det kan vara svårt att veta vilken som är den bästa.

Vi har gjort jobbet lätt för dig. Börja med att kolla vår topplista som är längst upp på denna sida. I denna hittar du de mäklare som vi tycker är bäst att handla Bitcoin via.

Du hittar bland annat ett betyg i skalan 1-100 och en sammanfattning över de sakerna som är bra att känna till.

2: Registrera dig & öppna ett konto

När du valt mäklare är det bara att klicka på ”Besök” knappen i vår lista, denna tar dig direkt till mäklarens sida.

Såhär kan registreringen se ut. Det är oftast enkelt och går snabbt att registrera dig. De Bitcoin mäklare som vi rekommenderar är alla säkra handelsplatser

skapa konto för att köpa bitcoin

Glöm ej att verifiera ditt konto. Detta görs genom både frågor om din kunskap samt verifiering av din indentitet.

Detta är numera standard hos alla seriösa kryptobörser och ett krav som ställs gentemot företagen bakom.

Det är säkert att ange sina uppgifter hos börserna som vi rekommenderar för köp av Bitcoin.

3: Insättning av medel att handla/investera med

När du nu har ett verifierat konto hos vald mäklare så är det dags att göra en insättning. Denna kan göra med flera olika metoder men vanligast är genom ditt betalkort(snabbare) eller en vanlig överföring(långsammare).

4: Sista steget – Köp dina första Bitcoin

Sista steget för dig är nu att köpa dina första Bitcoin. Hur detta ser ut varierar lite mellan olika handelsplatser men de flesta har gjort det väldigt enkelt.

Om du handlar riktiga Bitcoins så är nästa steg en plånbok (wallet)

Om du skall köpa Bitcoin på riktigt, dvs att äga själva valutan så är nästa steg en plånbok (även kallad wallet). Det finns många olika plånböcker och därför har vi gjort en guide om bästa Bitcoin plånboken.

När du har gjort det får du en adress, ungefär som en email. Denna använder du sedan för att skicka och ta emot valutan.

Flera mäklare erbjuder smidiga lösningar på detta så att du kan köpa och investera i valutan utan att behöva skaffa en separat plånbok, exempelvis Etoro och Coinbase.

Till en början när du köper Bitcoin så förvaras dem på ditt konto hos mäklaren. Detta är riskfyllt då i praktiken så är det mäklaren som förvarar och har kontroll över dem.

Om du har en egen plånbok så kan du föra över dem till din adress och då har du själv 100% kontroll.

Kall eller varm kryptoplånbok för dina Bitcoin?

Du kan välja mellan att förvara dina Bitcoin som du köper i en så kallad kall eller varm kryptoplånbok – cold eller hot wallet. Eller hårdvaruplånbok vs mjukvaruplånbok.

En cold wallet är ofta som en USB som du kan förvara på en säker plats. Den är inte uppkopplad till nätet och därför kan den inte bli hackad. Den enklaste formen av cold wallet är en pappersbit med din privata Bitcoin-adress.

En hot wallet är en programvara i datorn eller mobilen. Mycket lättare och smidigare än en cold wallet, men inte alls lika säkert.

Vad ska jag välja? Många väljer att köra en hot wallet i form av en app i mobilen eller datorn till vardags. Det passar bra för lite mindre belopp. Har du stora investeringar i Bitcoin gör du klokt i att föra över dem till en cold wallet.

Bästa kryptoplånbok för Bitcoin?

Det finns många bra kryptoplånböcker för Bitcoin. Här är några av favoriterna:

 • Ledger (hårdvara)
 • Trezor (hårdvara)
 • Mycelium (hårdvara)
 • Exodus (mjukvara och hårdvara)
 • Electrum (mjukvara)

Måste jag köpa en hel Bitcoin?

Nej det måste man inte, det är få som har möjlighet att investera den summa pengar som en hel Bitcoin kostar.

Samma sak gäller samtliga kryptovalutor, låt säga att du vill handla för 100$, då får du mostvarande det värdet i Bitcoin (som i skrivande stund är 0,000024 BTC)

Kan man köpa en halv eller delar av en Bitcoin?

Ja det kan man. Du kan köpa för det belopp som du önskar och då äger du en bråkdel av en Bitcoin helt enkelt, exempelvis 0.5 BTC eller varför inte 0.01?

Du köper exempelvis en halv bitcoin på samma sätt som du gör när du köper en hel.

Priset må vara högt men tillgången är också begränsad!

Priset på Bitcoin är väldigt högt och har fullständigt exploderat senaste åren.

Många kan tycka att det är för dyrt och köper istället en billigare coin. Men det är missvisande, för en annan coin kan ha 10x mer supply – vad är då egentligen ”dyrt”?

Sen när man kan köpa delar av en Bitcoin så spelar det totala priset inte så stor roll, snarare om du tror på valutans framtid eller inte.

Gör din egen bedömning, men vi tror stenhårt på framtiden och Bitcoin är för nuvarande en av 17 kryptovalutor med ”blue chip” status.

Alternativt kan du köpa Bitcoin certifikat

Istället för att äga ”riktiga” Bitcoins så kan du köpa ett certifikat.

Certifikat är börshandlade produkter som följer prisutvecklingen på exempelvis Bitcoin. Det finns flera olika certifikat och några av dem finns även tillgängliga hos våra traditionella aktiemäklare som Avanza och Nordnet.

Vill du lära dig mer om detta rekommenderar vi dig läsa vår guide om hur du köper bitcoin certifikat och vilka som är de bästa.

Ett av de populäraste certifikaten är Bitcoin XBT.

Köpa Bitcoin ”på riktigt” eller som certfikat – vad är bäst?

När du handlar Bitcoin på exempelvis Safelo har du alltså två alternativ. Antingen kan du köpa ”riktiga” Bitcoinmynt eller så kan du handla Bitcoincertifikat.

Vad är bäst?

Svar: Det beror på vad du vill med din investering.

Låt oss förklara.

Coins vs certifikat

Vill du satsa på Bitcoin och behålla dina innehav under en lång tid? Då är det riktiga coins som du ska köpa. Lägger du dem bara i en kryptoplånbok är de helt säkra.

Är du ute efter att trada – att köpa och sälja ofta för att tjäna pengar på skillnader i hur kursen ändras på kort sikt, då kan du med fördel köpa certifikat.

Köper du Bitcoin tokens, alltså riktig kryptovaluta, äger du en del av blockkedjan. Ifall du köper certifikat äger du ett värdepapper som återspeglar värdet i Bitcoin.

När du investerar i ett Bitcoin-certifikat finns alltid en viss finansiell risk med utgivaren. Går den i konkurs till exempel kan du förlora din investering. Så är det inte om du handlar riktiga Bitcoins.

Certifikaten har å andra sidan fördelen att de ger dig möjlighet att gå kort i kryptovalutan, det vill säga tjäna pengar när kursen sjunker. Dessutom tillåter nätmäklare som Avanza dig att ha dina Bitcoincertifikat på ett ISK konto så att du slipper betala vinstskatt.

Vad som är bäst ”typ” av Bitcoin beror därför på hur du ser på dina investeringar, vilken investeringshorisont du har och så vidare.

Vad är Bitcoin? (Kort förklaring)

Precis som all kryptovaluta så är Bitcoin alltså en digital valuta. Det är en global decentraliserad digital valuta. Många tror det är framtidens pengar.

Den lanserades Januari 2009. Skaparen Satoshi Nakamoto minade första blocket och skapade historia i den kryptovaluta som idag är världens största och populäraste.

2016 var året det verkligen tog fart och Bitcoin var nu populärt i hela världen.

Officiell video från Bitcoin: Vad är Bitcoin?

Vad styr egentligen Bitcoins värde?

Precis som mycket annat så är det tillgång och efterfrågan som styr priset. Det är vi som köper och säljer Bitcoin som styr kursen.

Exempel:

 1. Varje dag köps det Bitcoin i världen motsvarande värden på tiotals eller hundratals miljarder kronor.
 2. För varje transaktion finns en köpare och en säljare. Ska du handla lite kryptovaluta förutsätts att det är någon som vill sälja till dig till det pris du är villig att betala.
 3. Just nu har Bitcoin en viss kurs. Det är det värde där köpare och säljare just nu kommit överens om ett pris. Kursen ändras i realtid beroende på hur många som vill köpa och sälja vid en viss prisnivå.
 4. Om vi antar att exempelvis Elon Musk går ut och tweetar om att han tror att priset kommer att stiga jättemycket i år ja då blir det plötsligt många fler som vill passa på att köpa.
 5. Det blir en obalans mellan dem som vill köpa Bitcoin och dem som vill sälja. För att kunna köpa loss kryptovaluta från någon som vill sälja börjar de köpvilliga buda högre och högre. Till slut är det fler bland säljarna som börjar känna att ”OK, nu vill jag nog sälja – detta är ett bra pris att sälja på”.
 6. När detta sker justeras automatiskt kursen uppåt. Kursen just nu är helt enkelt bara priset för den senaste transaktionen, inget som någon bestämmer eller sätter.

Ingen inflation i Bitcoin

Eftersom antalet Bitcoins är begränsat och nya inte kommer att skapas så tror många investerare att priset kommer att öka när alla tillgängliga Bitcoins är i omlopp. 

Det är naturligt. En vara som det finns en begränsad mängd av kan inte drabbas av inflation. Går det inte att ”trycka upp” nya Bitcoins så som centralbanker kan göra med vanliga valutor (fiatvaluta) ja då kan den inte heller drabbas av inflation.

Det är goda nyheter för dig som vill investera i Bitcoin. Vissa jämför av den anledningen ibland denna kryptovaluta med guld som inte heller kan drabbas av inflation.

Se kursen i realtid

Visste du att du kan se Bitcoin kursen hos oss? Vi samarbetar med olika partners för att visa prisutvecklingen i realtid. Tips är att alltid kolla på BTC/USD.

Bitcoin handel pågår dygnet runt

Tillskillnad mot aktier och fonder så pågår handeln med Bitcoin dygnet runt. Detta ser många som något positiv medan det innebär också att priset kan sjunka kraftigt medan du sover.

Det är bra att känna till och något man skall vara beredd på. Att investera i Bitcoin ger möjlighet till stor avkastning, snabba och stora prisförändringar.

Volymen för handel med Bitcoin har ständigt blivit större och större

Intressant är att volymen för handel med Bitcoin ständigt har ökat. Det är alltså fler och fler som väljer att köpa valutan.

Med den begränsade antalet Bitcoins som finns att tillgå tror vi att detta endast kommer byta en sak. Priset kommer att stiga.

Dessutom innebär det att det är så kallad större likviditet i denna kryptovaluta. När det finns många köpare och säljare är det lättare att komma överens om ett pris. Med tiden leder det sannolikt till mindre tvära kast (volatilitet) och därmed lägre risk.

Se nedanstående bild som referens på den ökade volymen:

Bitcoin graf

Ska man köpa bitcoin och är det en bra investering?

Det är många som skulle säga: ”Man skulle köpt Bitcoin för något år sedan”. Det är väl klart alla hade gjort om man visste framtiden.

Vad som är intressant är att hur långt man än backar tillbaka så har man alltid tänkt likadant. ”Det är för dyrt”.

Men sanningen är att det sa man vid 100$, 1000$ och 10.000$ också.

Men i skrivande stund ligger Bitcoin priset på 45.000$ och tidigare 2021 så var priset över 60.000$.

Vi tycker att man skall köpa Bitcoin och det har en otroligt stor potential. Däremot skall du alltid göra en egen bedömning om du vill investera i Bitcoin eller inte.

Vi handlade Bitcoin för första gången 2018 och har köpt och sålt flera gånger längs vägen.

Här på kopakrypto.se tror vi dock på nyanserade svar. Givetvis finns det både fördelar och nackdelar – möjligheter och risker. Så här tänker vi:

Fördelar med att köpa Bitcoin

 • Världens största kryptovaluta.
 • Stiger i pris när allt fler vill äga denna tillgång.
 • Begränsad mängd gör att det aldrig kan bli inflation – kan fungera som skydd mot inflationen.
 • Går att använda för betalningar – framtidens betalmetod?
 • Ingen centralbank som styr över pengarna.
 • Skicka och ta emot pengar i hela världen.
 • Snabba och säkra transaktioner.
 • Bygger på gratis och öppen källkod – säker och stabil teknik.

Nackdelar med att köpa Bitcoin

 • Inte säkert att det blir framtidens betalmetod.
 • Många andra kryptovalutor tävlar om uppmärksamheten.
 • Regleringar i vissa länder kan påverka priset negativt.
 • Hittills har priset inte visat sig vara oberoende av vad som händer på aktiebörserna.
 • Osäkert om det är ett lika bra skydd mot inflation som guld (oprövat kort).
 • Hög volatilitet – priset stiger och sjunker mycket på kort sikt vilket är en risk.
 • Går endast att använda som betalmedel i ett begränsat antal affärer.
 • Skickar du Bitcoins till fel adress förlorar du pengarna.

Allt som allt överväger fördelarna nackdelarna många gånger om och om igen – om du frågar oss. Men du måste givetvis göra din egen analys innan du väljer att köpa Bitcoin.

Vår summering och tankar om Bitcoin

Nu har du fått lite mer kunskap om hur du gör för att köpa Bitcoin i Sverige.

Vi hoppas att det var tydligt och att vi har besvarat dina frågor. Är det något du fortfarande undrar över är du såklart välkommen att kontakta oss.

Vi själva på Kopakrypto.se tror stenhårt på Bitcoin. Vi investerar regelbundet i valutan och försöker köpa i ”dipparna” när dem kommer.

Historiskt så har detta visat sig vara en väldigt bra strategi, men kom ihåg historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning.

Väljer du att investera i BTC genom någon av börserna som vi rekommenderar så har du gjort ett bra val. Alla är pålitliga, säkra och erbjuder låga avgifter.

Lycka till och välkommen till Bitcoins värld.

Är Bitcoin lagligt?

Ja, i Sverige så kan du använda vad du vill för att betala både tjänster och varor med. I andra länder kan det förekomma andra regler där man valt att begränsa utländska valutor.

Är det någon som använder sig av Bitcoin?

Bitcoin används först och främst som en investering, men det är allt fler och fler både företag och privatpersoner som använder Bitcoins som betalningsmedel. Här är några exempel på kända företag: Ikea, Ving, Norwegian och NetOnNet.

Är det svårt att göra en bitcoinbetalning?

Nej, det är det inte. Att genomföra en bitcoinbetalning är idag enklare än att göra ett köp med sitt betalkort.

Betalar jag skatt om jag säljer mina Bitcoins med vinst?

Ja, det gör du. Din vinnst tar du precis som vanligt upp i din deklaration och betalar 30% i skatt. Vid en förlust så får du dra av 70% av förlusten. Men läs alltid först vad som gäller på skatteverkets hemsida om handel med kryptovalutor.

Hur kan Bitcoin vara värda något?

Pågrund av att det finns en efterfrågan så får Bitcoins sitt värde. Efterfrågan beror på dom egenskaper som Bitcoin har, nämligen att dom är lämpliga som pengar.

Vilket år kom Bitcoin till Sverige?

2010 den 6:e februari öppnade den första handelsplatsen för Bitoins upp i Sverige.

Hur kan jag handla Bitcoin skattefritt?

Du kan köpa ett Bitcoin certifikat hos nätmäklaren Avanza och ha det på ett investeringssparkonto (ISK). Då betalar du en liten schablonskatt på hela beloppet, men slipper betala 30 % vinstskatt.

Måste jag ha en kryptoplånbok?

Nej men det är verkligen rekommenderat ifall du köper riktiga Bitcoins. Annars är pengarna inte säkra. Handlar du certifikat / CFD behöver du dock ingen kryptoplånbok.

Updated

Published

Author :