Bästa Bitcoin Plånboken

Om du har tänkt att handla med Bitcoin behöver du en form av plånbok (wallet) att förvara valutan i. Det viktigaste med plånboken är att den både är enkel att använda och har tillräckligt med säkerhet. Vilken är den bästa Bitcoin plånboken? Det skall vi reda ut i detta inlägget. Det finns många olika. Vi har testat de populäraste och skapat en topplista som gör det enkelt för dig att välja.

Bitcoin plånbok (wallet) är ett måste om du vill äga själva valutan

En plånbok att förvara dina Bitcoins är ett måste om du vill köpa själva valutan. Det finns flera olika typer av Bitcoin plånböcker vilket kan göra det svårt att veta vilken du skall ha.

Förhoppningsvis kommer denna guiden hjälpa dig att hitta den bästa Bitcoin plånboken (även kallad wallet).

Vad är en Bitcoin plånbok?

En Bitcoin plånbok är en slags lagringsplats där du kan förvara dina Bitcoin-mynt på ett säkert sätt. Oftast är det digital lagring, men det måste inte vara det.

Plånboken innehåller den information som du behöver för att komma åt dina Bitcoinadresser för att kunna skicka och ta emot kryptovaluta.

Vissa Bitcoinplånböcker kan även användas för att lagra andra kryptovalutor.

Det finns plånböcker i form av hårdvara (cold wallet) och mjukvara (hot wallet) och mängder med alternativ inom varje kategori. Vi ska titta närmare på dessa strax.

Hur fungerar en Bitcoin plånbok?

bitcoin plånbok

Din plånbok är din personliga lagringsplats av de Bitcoins som du köper. Det finns flera olika typer av plånböcker som exempelvis hårdvaruplånbok, mjukvara app eller även en webbplats.

Syftet med plånboken är att förvara dina bitcoins säkert och att de är tillgängliga när du behöver dem för olika typer av transaktioner.

Transaktionerna, precis som på ditt bankkonto, kommer att lagras. Du använder också plånboken för att skicka eller ta emot Bitcoins.

Alla som vill köpa kryptovalutor oavsett om det är Bitcoin eller någon annan behöver en plånbok för att förvara dem på ett säkert sätt. Alternativet är att låta mynten vara kvar på handelsplatsen, men det är mycket riskabelt.

Bitcoin Plånbokens främsta uppgift är alltså att förvara dina privata nycklar med högsta säkerhet.

OBS – Du skall ALDRIG ge ut dina privata nycklar till någon annan. Gör du det kan du förlora dina pengar.

Så använder du en Bitcoin wallet

Exakt hur en Bitcoin wallet fungerar varierar lite mellan olika plånböcker och om det är mjukvara eller hårdvara. Men generellt sett brukar det gå till så här:

 1. Registrera ett konto hos plånbokens tillverkare.
 2. Välj ett riktigt starkt lösenord. Viktigt – du kan oftast inte ”nollställa” lösenordet så du får inte glömma det!
 3. Om du vill – koppla en e-postadress till kontot för att kunna göra backup (stöds av vissa plånböcker).
 4. Nu har du en Bitcoin-adress och kan ta emot pengar.
 5. Du kan även skicka pengar genom att fylla i mottagarens Bitcoin-adress i din plånboks program i datorn eller mobilen.

Olika typer av Bitcoin plånböcker

Det finns många olika typer av bitcoin plånböcker. Ofta brukar man tala om två ”huvudtyper”:

 • Bitcoin hårdvaruplånbok (cold wallet)
 • Bitcoin online plånbok (hot wallet)

Bitcoin hårdvaruplånbok – cold wallet

En Bitcoin coldwallet är en slags hårdvara som du använder för att förvara dina Bitcoins på. Ofta liknar de en USB-sticka. Ledger och Trezor är två populära märken.

Detta anses vara det säkraste sättet att förvara sina Bitcoin på. Det finns ingen risk att datorvirus eller hackers kommer åt dina mynt när de ligger i en hårdvaruplånbok. Den är offline, det vill säga inte uppkopplad mot internet.

Inte ens om du har oturen att använda en hackad dator kommer dina Bitcoins som du förvarar i din hårdvaruplånbok att utsättas för någon risk.

De flesta hårdvaruplånböcker har ett extra lager av säkerhet via en inbyggd liten skärm. Den kan hjälpa dig att få korrekt information som du vet är 100% tillförlitlig (vilket informationen på datorskärmen inte nödvändigtvis alltid är).

Nackdelen med en fysisk hårdvaruplånbok är att du kan tappa bort den, råka ha sönder den och med tiden finns alltid en risk att den slutar fungera. Därför är det viktigt med backup.

Bitcoin online plånbok – hot wallet

Ett lite enklare och smidigare alternativ är en Bitcoin online plånbok, en hot wallet. Här behövs ingen programvara utan du klarar dig med ett program i datorn eller en app i mobilen.

Här finns givetvis risken att en hacker på ett eller annat sätt lyckas göra ett intrång eftersom plånboken är uppkopplad mot internet. Risken är dock liten så länge som du har säkra lösenord.

Mjukvaruplånböcker för Bitcoin i form av program i datorn är säkrare än en app i mobilen. Det beror på att du inte förlitar dig på en service från tredje part.

En mobilapp är samtidigt det som många upplever som den absolut smidigaste typen av Bitcoin plånbok i Sverige.

Det vissa gör är att ha en mobilplånbok till vardags. Det är det mest praktiska. För de stora investeringarna och sparkapitalet använder man i stället en hårdvaruplånbok eller pappersplånbok.

Paper wallet – pappersplånbok

Utöver cold wallet och hot wallet finns faktiskt också en tredje variant – paper wallet eller pappersplånbok som det heter i Sverige.

En pappersplånbok är som det låter, ett papper eller fysiskt dokument som innehåller den information du behöver för att skicka och ta emot Bitcoin.

Ofta finns informationen också i form av en QR-kod så att du lätt kan scanna in adressen med mobilen och göra en betalning eller fylla i uppgifter för att ta emot pengar.

Till skillnad från en plånbok där du lagrar informationen digitalt är en pappersplånbok för Bitcoin helt immun mot hackers och intrångsförsök. Det är trots allt bara en papperslapp!

Nackdelen är att det blir en mycket värdefull lapp att spara. Kommer bläcket som du skrivit ut den med att vara kvar om 5, 10 eller 20 år? Hur ska du förvara den på ett sätt så att den inte förstörs av fukt, vatten, brand eller helt enkelt kommer bort?

Ska du använda denna typ av Bitcoinplånbok är det bäst att låta trycka informationen på arkivpapper, förvara det i en plastficka och låsa in det i ett bankfack. Du kan även ha en backup (kopia) på annan plats.

En kul detalj är att det även går att köpa pappersplånböcker av stål där du får rista in dina adresser så att de kan bevaras för evigt.

Bästa mobila Bitcoin plånböcker i form av app

Det är inte särksillt konstigt att mobila plånböcker för Bitcoin blivit väldigt populära. För de allra flesta som börjar testa sig fram med kryptovalutor är det detta alternativ som är smidigast.

Nedan ser du lite olika alternativ för både IOS och Android.

Bitcoin plånbok IOS (iPhone)

 • Jaxx Liberty
 • Coinomi
 • Abra
 • BRD
 • Green
 • Edge

Bitcoin plånbok Aandroid

 • Coinbase Wallet
 • Electrum
 • ZenGo
 • Coinomi

Alternativ till en Bitcoin wallet?

Att använda en plånbok för dina BTC är lätt. Mycket lättare än vad det låter som när man läser en Bitcoin plånbok-guide på nätet.

Med det sagt – vill du helt och hållet eliminera behovet av en wallet så går det. Hur?

Svaret heter Bitcoin certifikat. Det är en slags börshandlad produkt som du kan köpa hos nätmäklare som exempelvis Avanza. Gör du det äger du inte Bitcoin men du kan tjäna precis lika mycket pengar ändå eftersom certifikatet följer priset på kryptovalutan.

Det fina med denna typ av investering är att du kan ha dina innehav på ett investeringssparkonto (ISK). Därmed slipper du hålla på med en Bitcoin plånbok. Dessutom är det ingen vinstskatt när du säljer och du behöver inte deklarera dina innehav.

Här kan du läsa mer om Bitcoin certifikat.

Sammanfattning

Ska du investera i Bitcoin måste du ha en bra plånbok. Så är det bara. Den behövs för att hålla dina coins säkra så att ingen hacker får tag på dem.

Är du riktigt långsiktig och seriös är en hårdvaruplånbok det bästa valet. För lite mindre investeringar, om du vill prova på eller om du behöver en plånbok till vardags är tipset att testa en BTC wallet i form av en mobilapp.

Hur långt bör mitt lösenord vara?

Vi anser att ditt lösenord ska vara på minst 15 olika tecken långt för att vara säkert. Vidare bör du använda dig av en tvåfaktorsautentisering (2FA) för att vara extra säker.

Ska man förvara sina Bitcoins på handelsplatsen?

Nej, du ska aldrig förvara dina Bitcoins på en handelsplats. Överför istället dina Bitcoins till din privata Bitcoin plånbok som är mycket säkrare.

Vad är Bitcoin plånboksadress?

En plånboksadress behövs för att leverera dina Bitcoins. Din adress får du när du skapar din plånbok, så notera ner den så du har den till hands när du ska köpa eller växla in dina Bitcoins.

Vilket är det säkraste sättet att förvara sina Bitcoins?

Med en hårdvaruplånbok förvarar du dina Bitcoin på säkrast möjliga sätt. Detta gäller även alla andra typer av kryptovalutor.

Updated

Published

Author :