Bästa Kryptoplånboken

Du behöver en kryptoplånbok för att förvara din kryptovaluta på ett säkert sätt. I denna artikel går vi igenom vad en krypto plånbok är, vilken som är den bästa och hur du skaffar en egen wallet i Sverige.

Vad är en krypto plånbok?

En krypto plånbok eller wallet som det också heter är en plats där du kan förvara dina kryptovalutor på ett säkert sätt.

Det finns hårdvaruplånböcker (cold wallet), mjukvaruplånböcker (hot wallet) och pappersplånböcker (paper wallet).

bästa kryptoplånboken utvald

Vilken kryptoplånbok är bäst?

Vilken plånbok som är bäst beror på vilken nivå av säkerhet du vill ha och hur enkelt det ska vara att använda plånboken.

  • Hårdvaruplånbok (kall plånbok) – säkrast men måste köpas & förvaras
  • Mjukvaruplånbok (varm plånbok) – enklast & billig eller gratis
  • Pappersplånbok – säker om du kan förvara den säkert, gratis

Dessa olika alternativ ska vi titta närmare på nu!

Varför behövs en kryptoplånbok?

När du köper kryptovaluta på nätet använder du någon form av handelsplattform. Även om alla de plattformar som vi tipsar om här på Kopakrypto.se anses vara bland de absolut säkraste bör du alltid ta för vana att förvara din kryptovaluta säkert på en annan plats.

Att ha dem liggandes på ditt konto hos en kryptobörs anses inte vara smart, speciellt inte om du har ett större kapital. Lösningen heter krypto plånbok.

När du har dina coins i en sådan är det, beroende på val av wallet, alltifrån nästan omöjligt till helt omöjligt för en utomstående att komma över dina pengar.

Hur fungerar en krypto wallet?

Kryptoplånböcker fungerar som din egen lagringsplats för dina köpta kryptovalutor. Det finns olika slags wallets – mjukvara, hårdvara och helt analoga lagringsmetoder som bygger på ett fysiskt papper eller en metallbit.

Principen är densamma för samtliga: Att förvara dina privata nycklar på säkrast möjliga sätt.

När du har en kryptoplånbok ligger alltså inte din kryptovaluta i den egentligen. Själva valutan finns som del av själva blockkedjan i nätverket. Det är bara nycklarna som du har i plånboken.

Det innebär exempelvis att tappar du bort din wallet så försvinner inte din kryptovaluta. Däremot kan det innebära att du förlorar tillgången till den för evigt ifall du inte har en backup på annat håll.

Olika typer av kryptoplånböcker

Det finns i princip tre typer av plånböcker för kryptovalutor:

  • Cold wallet – en hårdvaruplånbok som ofta ser ut som en USB-sticka
  • Hot wallet – en mjukvaruplånbok i form av ett program i datorn eller mobilen
  • Pappersplånbok – ett helt analogt alternativ, i sin enklaste form en papperslapp

Låt oss titta närmare på dessa alternativ och se vilket som är bäst för just dig!

Cold wallet – hårdvaruplånbok

En cold wallet är ett stycke hårdvara som du använder för att förvara dina Bitcoins, Ethereum eller annan kryptovaluta på. För många är detta den bästa kryptoplånboken.

Ofta ser dessa ut som en vanlig USB-sticka. Två av de mest kända märkena är Trezor och Ledger.

bästa kryptoplånboken utvald

Detta anses ofta vara det absolut säkraste sättet att förvara sin kryptovaluta på. Eftersom hårdvaran inte är uppkopplad mot Internet kan den inte hackas och det kan inte smyga sig in några datorvirus.

Dessutom brukar denna typ av wallet ha extra säkerhetsfunktioner. Till exempel kan den ha en liten skärm som hjälper dig att bestämma ifall den information som du får är korrekt.

Självklart finns även nackdelar med hårdvaruplånböcker. De är aldrig gratis, du kan tappa bort dem och de kan gå sönder med tiden, även om de flesta är av mycket hög kvalitet. Ett tips är att ta för vana att alltid ha en backup.

Hot wallet – mjukvaruplånbok

Om du snabbt vill komma i gång med kryptovalutor och vill förvara dina pengar på ett säkert sätt är en hot wallet ett bra alternativ. En mjukvaruplånbok som det också heter bygger på mjukvara i datorn eller mobilen.

Absolut enklast är att ha en krypto plånbok i form av en app i mobilen. Vill du ha en snäppet säkrare lösning väljer du i stället en mjukvaruplånbok i form att ett program i din dator.

I bägge fallen måste du dock vara medveten att dessa kryptoplånböcker inte ger riktigt samma nivå av säkerhet som en hårdvaruplånbok.

Det beror på att din enhet (dator eller mobil) är uppkopplad mot internet och därför finns alltid en viss risk att systemet komprometteras på något sätt. Risken är dock liten så länge som du använder ett bra lösenord.

Pappersplånbok

Det tredje alternativet för dig som vill ha en kryptoplånbok för din kryptovaluta är att skaffa en enkel så kallad pappersplånbok. Paper wallet heter det på engelska.

Namnet avslöjar vad det handlar om. Denna plånbok är i sin enklaste form ett vanligt papper med den information som behövs för att du ska kunna skicka och ta emot Bitcoin eller annan kryptovaluta.

Den stora fördelen med denna typ av plånbok är att den är helt omöjlig för en hacker att komma över. Den är inte bara offline, den är helt analog också!

Nackdelen är givetvis att du kan tappa bort ditt papper eller så kan obehörig komma över det om du lägger ifrån dig det på ett osäkert ställe. Ett bankfack eller kassaskåp är därför en bra förvaringsplats.

En annan nackdel är att bläck tenderar att blekna med tiden. Använd därför arkivpapper och bläck av hög kvalitet. Ha också en kopia på annan plats.

Det finns dessutom pappersplånböcker av annat material än just papper, exempelvis som en metallbit som du ristar in din information på.

paper wallet

Sammanfattning

Vi har här gått igenom hur du bäst kan lagra din kryptovaluta i en wallet. En kall (cold) kryptoplånbok är det absolut säkraste sättet att förvara Bitcoin, Ether och andra kryptovalutor på. Du måste dock se till att köpa en kryptowallet som går att lita på.

Har du inte så stora besparingar kan en mjukvaruplånbok duga. Den är också relativt säker, men är till skillnad från en hårdvaruplånbok uppkopplad mot nätet, vilket gör att det finns en potentiell risk för hackers att ta sig in. Med ett starkt lösenord minskar du dock risken avsevärt.

En pappersplånbok är ett tredje alternativ för dig som vill ha ett helt icke-digitalt alternativ. Väljer du denna variant måste du dock se till att själva pappret är arkivbeständigt, alternativt att pappersplånboken är av metall. Du måste även förvara den mycket säkert.

Oavsett vilken typ av krypto plånbok du väljer är det alltid bäst att ha en säkerhetskopia ifall du skulle tappa bort den. Den bästa kryptoplånboken hittar du i vår topplista över testade wallets längst upp på denna sida.

Vad är en kryptoplånbok?

Det är ett sätt att förvara dina nycklar till dina kryptovalutor på ett säkert sätt så att obehöriga inte kommer åt dem.

Vad är skillnaden mellan krypto plånbok och wallet?

Inget – det är exakt samma sak. Wallet är det engelska ordet för plånbok.

Varför behövs kryptoplånböcker?

De behövs eftersom det inte anses vara tillräckligt säkert att förvara sina kryptovalutor på en exchange eller marknadsplats som det också heter.

Vilken wallet för kryptovalutor är bäst?

Välj en hårdvaruplånbok om du vill ha högsta möjliga säkerhet. Har du inte ett stort sparkapital och vill ha en snabb, enkel och billig lösning kan du välja en bra mjukvaruplånbok i stället.

Fungerar en krypto plånbok i Sverige?

Ja, alla kryptoplånböcker fungerar i Sverige. De flesta fungerar även i hela världen, möjligen med undantag för vissa mjukvaruplånböcker som kan vara blockerade i några få länder som inte tillåter handel med kryptovalutor.

Kan jag ha flera kryptovalutor i samma wallet?

De flesta krypto plånböcker är avsedda för en enda valuta men det finns varianter där du kan förvara flera samtidigt.

Updated

Published

Author :